Acaia - bio extra penenský olivový olej s citrónom a oreganom, 250 ml




Obsah balenia: 250 ml
Odroda kolovať sa vyskytuje iba na ostrove Lesbos. Táto vzácna odroda nie je moc známa ako vo svete, tak ani v Grécku. Olivové stromčeky rastú prevažne v hornatých oblastiach, v nadmorskej výške 600 m, v pôde s vysokým obsahom bridlice, kde ani nevedú žiadne cesty a zberači sa k nim dostanú len pešo alebo na oslovi. Preto sa tieto olivy zbierajú predovšetkým ručne za pomoci prenosných mechanických zberačov.
Celkový obsah derivátov Hydroxytyrosol, tyrosol a oleuropein, ako je opísaný v právnych predpisoch EÚ 432/2012, je u vzorky s kódom HAD3, nad 250 mg/kg, konkrétne je neuveriteľne vysokých 660 mg/kg. Vzorka preto patrí do triedy olivových olejov, ktoré chránia LDL cholesterol pred oxidáciou, udržujú vysoké hladiny HDL a chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami (EFSA, 2012).
Táto značka extra panenského olivového oleja dostala veľa medzinárodných cien pre svoju jedinečnú chuť a konzistenciu. Jedná sa o absolútnu špičku.
Na ostrove Lesbos je veľmi suché podnebie s obmedzenými dažďovými zrážkami a táto odroda sa tomuto podnebie veľmi dobre prispôsobila. Stromy majú silné a početné korene, ktorými sa z pôdy do plodov olív dostávajú unikátne živiny a dodávajú olivám ich finálnej neobyčajnú chuť.
V chuti je tento olivový olej veľmi jemný, až krémový, vzadu však príjemne zemitý a pikantný, s ovocnou arómou. Ak by sme mohli slovne popísať jeho fantastickú chuť a vôňu, zvolili by sme slová ako čerstvo pokosená tráva, bylinky a lístia spojené s orechmi, tropickým ovocím a jablkom. Chuť Acaia olivového oleja je neporovnateľná s bežne dostupnými olejmi na trhu a využijete ju ako v studenej, tak i v teplej kuchyni.
V studenej kuchyni sa tento olivový olej používa klasicky do šalátov a zeleninových pokrmov, je úžasné ním ľahko pokvapkať kvalitný kozí alebo ovčí syr, na bruschettu, na dochutenie a pod. V teplej kuchyni je skvelý na nakladanie mäsa a do marinád, kde svojimi vlastnosťami mäso krásne zjemní, na zapekaný syr či zeleninu, na Ratatouille, na pokvapkanie cestovín, spolu s citrónom na ryby alebo akékoľvek vyprážané pokrmy (dymový bod je 210 °C - Acaia je extra panenský olivový olej vysokej kvality s nízkym pH). Dá sa využiť aj pri pečení slaných i sladkých pokrmov.
V letných zeleninových šalátoch odporúčame kombinovať tento olej s morskou soľou. Kvalitné esenciálne prísady ako je olivový olej a morská soľ doslova vyzdvihnú chuť čerstvej zeleniny a úplne uspokojí aj tie najnáročnejšie chuťové bunky.
Skladujte v chlade a suchu, nie na priamom slnku. Olivový olej Acaia je chránený pred svetlom vďaka fľaši vyrobené z čierneho skla.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Spoločnosť Acaia ponúka prémiové BIO potraviny z extra panenských ručne zbieraných olív. Produkty sú ocenené medzinárodnými cenami nielen pre ich vysokú kvalitu, ale aj pre ich ovocnú arómu a mimoriadnu robustnú chuť.