Hovädzí kolagén
Nielen na kosti, kĺby, pleť, vlasy, ale aj na trávenie a chudnutie, pokožku celkovo, chrupavky, nechty a svalstvo, kolagén je žiadaný pre široké účinky pre zdravie a funkciu týchto častí tela. Obzvlášť to platí, ak sa jedná o kvalitný hovädzí kolagén.
Práve ten obsahuje najviac kolagénu I. a III. typu, pričom ide o dva kolagény, ktoré sú najviac zastúpené v koži, svaloch, šľachách, väzivách a cievach ľudského tela. U nás ho pritom nájdete ako hydrolyzovaný hovädzí kolagén v prášku, ktorý vie váš organizmus najlepšie využiť. Má však aj nejaké nežiaduce účinky? Čítajte a dozviete sa!
Čo je hovädzí kolagén a prečo je lepší oproti iným kolagénom
Kolagén je štrukturálny proteín, ktorý je základnou stavebnou látkou spojivových tkanív a jeho cieľom je udržiavať ich pevnosť a zabezpečovať ich funkčnosť.
Biologicky patrí medzi vláknité proteíny, z chemického hľadiska obsahuje špecifické aminokyseliny, najmä glycín, prolín a hydroxyprolín. Ak ide o hovädzí kolagén, ten má výhodu oproti kolagénom iného pôvodu predovšetkým v tom, že obsahuje najviac kolagénov I. a III. typu, ktoré sú v koži, kostiach, šľachách, orgánoch a cievach.
Kolagén II. typu, ktorý sa nachádza najmä v chrupavkách, je prítomný v hovädzom kolagéne v menšej miere, naopak, viac ho obsahuje morský kolagén a kurací kolagén. V každom prípade platí, že aj ľudské telo obsahuje a produkuje svoj kolagén.
Problém však nastáva vo vyššom veku, kedy je jeho úbytok v organizme viditeľný. Už od 25. roku veku klesá v tele množstvo jeho produkcie. Prejaví sa to na vzhľade, zdraví a stavu pokožky, ktorá stráca svoju pružnosť a už sa môžu objaviť aj prvé vrásky. Vzhľadom na jeho úlohu aj pre stav a zdravie kostí, šliach, chrupaviek, kĺbov a väzív je samozrejme pokles citeľný aj pre pohybový aparát.
Na prirodzenú produkciu a obsah kolagénu v tele vplývajú aj niektoré ďalšie faktory, najmä nezdravý jedálniček, hormonálne zmeny, fajčenie, chronický stres, toxíny z okolia či nedostatok spánku. Čím sú tieto faktory silnejšie, tým je kolagénu menej.
Prečo je hydrolyzovaný kolagén v prášku najúčinnejšou voľbou pre zdravé kĺby, pevné vlasy a pokožku a ako ho správne dávkovať, aby priniesol maximálne výsledky? Pokiaľ vás zaujímajú odpovede nielen na tieto otázky, čítajte ďalej kliknutím tu alebo zíďte na koniec tejto stránky.
Najpredávanejšie
Najlepší je hydrolyzovaný v prášku! A ako na dávkovanie?
Pokiaľ ide o formy, k dispozícii sú viaceré, či už kapsuly, želatína alebo prášok. Najdôležitejšie však je, či ide o kolagén natívny alebo hydrolyzovaný.
V našej ponuke máme hydrolyzovaný a tu sú dôvody:
- Vstrebanie a stráviteľnosť: Kým natívny kolagén má pôvodnú trojzávitnicovú štruktúru, hydrolyzovaný ju má rozloženú na menšie peptidy alebo aminokyseliny a to procesom hydrolyzácie. Výsledkom sú lepšie vstrebanie a rýchlejšia stráviteľnosť.
- Dávkovanie a forma: Natívny kolagén sa získava z kože, šliach a kostí bez ich spracovania a má iba formu želatíny. Hydrolyzovaný prechádza enzymatickou hydrolyzáciou a môže mať formu prášku, kapsúl aj nápoja. Dávkovanie je cez deň, ale aj večer.
- Biologická dostupnosť: Kým natívny kolagén obsahuje iba veľké molekuly, ktoré sú veľmi ťažko stráviteľné, menšie molekuly dosiahnuté hydrolyzáciou sa ľahšie dostanú do krvného obehu a sú teda biologicky dostupnejšie pre viac orgánov v rámci tela.
- Komplexnosť účinku: Natívny kolagén má účinok viac lokalizovaný a zameraný na spojivové tkanivá. Hydrolyzovaný kolagén oproti tomu ponúka systémový účinok a pôsobí v celom tele, pričom stimuluje fibroplasty aj na tvorbu vlastného kolagénu.
Aké má účinky pre dospelých, športovcov aj seniorov?
Hovädzí kolagén má benefity nielen pre pohybový aparát, čo je asi jeho najznámejší účinok, ale aj pre ďalšie orgány, tkanivá a funkcie. Nakoľko kolagén ako taký je základným stavebným prvkom spojivových tkanív, ovplyvňuje práve ich funkciu.
Jeho význam je pre dospelých, športovcov aj seniorov:
- Hovädzí kolagén obsahuje aminokyseliny podporujúce tvorbu a obnovu chrupavky, čo má vplyv na zdravie kĺbov, rovnako tak zlepšuje pevnosť kostí.
- Má tiež pozitívny vplyv na zdravie a funkciu svalstva, šliach a spojivových tkanív, zlepšuje aj ich elasticitu a takto preventívne znižuje riziko úrazov.
- Podporuje regeneráciu svalstva po intenzívnej alebo dlhodobej záťaži, čo sa hodí pre aktívnych ľudí a športovcov, ale aj pre seniorov vo vyššom veku.
- Ak ide o pokožku a pleť, jeho vplyv je komplexný, vrátanie zlepšenia hydratácie a pružnosti pokožky, jej regenerácie a zníženie výskytu vrások.
- Kolagén tiež posilňuje črevnú sliznicu, podporuje zdravie črevnej mikroflóry všeobecne a tak prispieva k zdravému a normálnemu tráveniu, a to vďaka aminokyselinám, ako sú glycín, prolín a hydroxyprolín.
- Veľmi dôležitý je aj pre vlasy a nechty, kde zlepšuje ich pevnosť a zabraňuje tak ich nadmernému lámaniu, u vlasov podporuje aj ich rast a hustotu.
- Nakoľko sa kolagén nachádza aj v cievach alebo zuboch, jeho dostatočná hladina a dopĺňanie majú pozitívny vplyv aj na ich zdravý stav a funkciu.
Kedy hovädzí kolagén dopĺňať a kde v potravinách je ho najviac
Kým mladý človek má kolagénu dosť, s pribúdajúcim vekom sa jeho prirodzená produkcia a teda aj hladina v ľudskom organizme znižuje. Prvé príznaky znižovania možno pozorovať už od 25. roku života, od 40. roku života je ho v tele už citeľne málo.
Najväčší pokles a teda najnižší objem kolagénu majú ľudia vo veku nad 50 a nad 60 rokov. V ich prípade už dochádza nielen k prejavom na pokožke, nechtoch či vlasoch, ale aj k rednutiu kostí, zhoršeniu ich stavu a k výraznému narušeniu zdravia kĺbov a väzív. Ešte rýchlejšie sa to môže ukázať u žien počas prvých rokoch po menopauze.
Práve tieto skupiny ľudí by kolagén mali dopĺňať najviac. Primárnym zdrojom sú samozrejme potraviny, najmä dlho varené vývary z mäsa a kostí, ideálne v bio kvalite a buď hydinové alebo hovädzie. Takto získate najviac kolagénu a ďalších prospešných látok.
Okrem vývarov sú výbornými zdrojmi aj tučné ryby typu losos a tuniak, hovädzie mäso, hydinové mäso a vajcia, najmä bielka z nich. Do jedálnička môžete tiež zaradiť vo vyššej miere orechy a semiačka obsahujúce množstvo aminokyselín či citrusové alebo bobuľové ovocie, ktoré podporuje syntézu kolagénu v tele a má veľa antioxidantov.
Má aj nejaké nežiaduce účinky a ako sa prejaví nedostatok?
Kedy je kolagénu málo, môže mať jeho dopĺňanie aj nejaké vedľajšie účinky, hrozí u neho riziko predávkovania a kto ho potrebuje najviac? To sú dôležité otázky.
Toto sú stručné odpovede na ne aj ďalšie dôležité témy:
Nedostatok: Nedostatok kolagénu sa prejavuje tak navonok, ako aj do vnútra organizmu. Medzi vonkajšie príznaky patria zhoršenie vzhľadu pokožky, vrásky či zvýšená lámavosť vlasov. Medzi vnútorné potom ťažkosti s kĺbmi a pohybovým aparátom.
Vedľajšie účinky: Ak ide o možné nežiaduce účinky, zriedkavo sa môžu objaviť alergické reakcie alebo zažívacie problémy. Iné vedľajšie a negatívne vplyvy neboli spozorované. Aby ste sa akýmkoľvek rizikám vyhli, treba kupovať kvalitný hovädzí kolagén.
Predávkovanie: Predávkovať sa hovädzím kolagénom je prakticky nemožné a to najmä z bežnej potravy. Jeho nadmerné užívanie cez doplnky výživy však môže spôsobiť nadúvanie a problémy s obličkami, nakoľko pôjde o zvýšený príjem bielkovín.
Kto ho potrebuje: Kolagén by mali vo zvýšenej miere dopĺňať ľudia s aktívnym pohybom, športovci a ľudia vo vyššom veku, napríklad nad 40 rokov. Práve vek je najdôležitejším faktorom, nakoľko s pribúdajúcimi rokmi je kolagénu v tele menej.