Výživa v tehotenstve: 6 typov potravín a nápojov, ktorým sa vyhnúť
Potraviny v jedálnom lístku mamičky môžu ovplyvniť jej zdravie a zdravie dieťaťa viac, než si možno uvedomujete. Zrejme už ste si prečítali, aká strava je v tehotenstve najlepšia. Ale viete, akým potravinám sa vyvarovať? Možno sa budete musieť vzdať niektorých svojich obľúbených jedál, ako je sushi, káva alebo krvavý steak. Prečo môžu byť škodlivé? Tu je zoznam rizikových potravín a nápojov, ktoré by budúca mamička mala obmedziť alebo úplne vyradiť zo svojej stravy.
To platí ako pre tehotné ženy, tak aj pre tie, ktoré bábätko ešte len plánujú. Niektoré škodlivé látky, ako je napríklad ortuť z kontaminovaných rýb, sa totiž ukladajú v tele. Môže trvať až niekoľko mesiacov, kým sú z tela vylúčené. Preto sa budúcim mamičkám odporúča zamerať sa na správnu stravu aspoň jeden rok pred otehotnením.
Čo zaujímavé sa dozviete?
- Ktoré ryby obsahujú najvyššie množstvo ortuti a čo je najkvalitnejší zdroj omega-3?
- Ako poznať, že sú morské plody správne uvarené a nehrozí riziko kontaminácie?
- Prečo môžu baktérie z nedostatočne tepelne upraveného mäsa a vajec ohroziť matku aj dieťa?
- Sú nebezpečné pasterizované alebo nepasterizované potraviny?
- TIP na 2 ingrediencie, ktoré spláchnu baktérie a pesticídy pri omývaní ovocia a zeleniny.
- Na koľko miligramov denne je potrebné znížiť príjem kofeínu?
1. Morské plody a ryby s vysokým obsahom ortuti
Niektoré ryby a kôrovce môžu obsahovať nebezpečne vysoké množstvo ortuti, čo môže poškodiť vyvíjajúci sa nervový systém, imunitný systém a obličky. Ortuť zaťažuje organizmus a býva spájaná s vrodenými chybami plodu. Čím väčšia a staršia ryba, tým viac ortuti pravdepodobne obsahuje.
- Medzi veľké morské ryby s rizikom kontaminácie patrí napríklad tuniak, makrela, žralok a mečiar.
- Niektoré druhy morských plodov obsahujú menšie množstvo ortuti, ako sú krevety, sardinky alebo losos.
Ryby sú zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré sú dôležité pre rast a vývoj mozgu, nervového systému, zraku a imunity plodu. Preto je potrebné konzumovať veľmi kvalitné ryby z čistých a prirodzených vôd. Naši odborníci odporúčajú vysoko kvalitný olej z tresčej pečene, ktorého kvalitu potvrdzujú bezpečnostné certifikáty. Vegetariánky môžu získať omega-3 z morských rias alebo krillu.
2. Surové, nedovarené alebo kontaminované morské plody
Medzi surové alebo nedostatočne tepelne upravené potraviny, ktorým sa treba vyhnúť, patria napríklad sushi, sašimi, ceviche a surové ustrice, alebo mušle. Je u nich vysoké riziko výskytu parazitov, ktorými sa môžu nakaziť pri manipulácii, skladovaní a spracovaní, vrátane údenia alebo sušenia. Tieto typy parazitov môžu spôsobiť dehydratáciu, slabosť a niektoré z nich môžu prejsť placentou až k dieťaťu. Môžu zvýšiť riziko predčasného pôrodu a ďalších závažných zdravotných problémov.
Majte na pamäti:
- Údené morské plody je možné jesť, ak sú súčasťou zapekaného alebo iného vareného pokrmu.
- Konzervované a skladované verzie sú tiež bezpečné.
- Morské plody správne tepelne upravujte. Ryba je hotová, keď je nepriehľadná. Krevety varte, kým nie sú mliečne biele. Mušle, slávky a ustrice varte, kým sa neotvoria ich škrupiny. Neotvorené mušle vyhoďte.
3. Nedostatočne tepelne upravené mäso a vajcia
Počas tehotenstva je imunitný systém mierne potlačený, čo zvyšuje náchylnosť k infekciám a potenciálnym komplikáciám. Konzumácia nedostatočne tepelne upraveného alebo surového mäsa môže zvýšiť riziko infekcie baktériami alebo parazitmi, vrátane Toxoplazmy, E. coli, listérie a salmonely. Môžu prekonať placentu a spôsobiť potenciálne ohrozenie ako pre matku, tak aj pre plod.
Dodržujte tieto zásady:
- Uistite sa, že je mäso úplne prepečené. Väčšina parazitov sa vyskytuje na povrchu celých kusov mäsa, ale iní môžu pretrvávať vo vnútri svalových vlákien. Veľké kusy mäsa ako napríklad sviečková, panenka alebo hovädzie, jahňacie a teľacie mäso môžu byť bezpečné na konzumáciu, ak sú dobre prepečené.
- Vyhýbajte sa chladeným paštétam a mäsovým nátierkam. Konzervované a trvanlivé verzie sú v poriadku.
- Vajcia varte, pokiaľ nie sú žĺtky a bielky pevné. Surové vajcia môžu byť kontaminované.
- Vyhýbajte sa potravinám vyrobeným zo surových alebo čiastočne varených vajec, ako je vaječný koňak, surové cesto, čerstvo vyrobená holandská omáčka alebo dresing na šalát.
4. Nepasterizované potraviny
Mnohé mliečne výrobky ako mlieko, syr mozzarella a tvaroh môžu byť zdravou súčasťou stravy. Čokoľvek, čo obsahuje nepasterizované mlieko, je však nevhodné. Pasterizácia (krátkodobé zahriatie na 60 - 90 °C) zničí všetky škodlivé mikroorganizmy bez toho, aby sa zmenila výživová hodnota výrobkov. Nepasterizované potraviny, ktoré neboli takto ošetrené, môžu obsahovať patogénne mikróby, ktoré môžu spôsobiť infekcie a otravu.
5. Neumyté ovocie a zelenina
Povrch neumytého alebo neolúpaného ovocia a zeleniny môže byť plný parazitov, ktoré pochádzajú z pôdy. Ku kontaminácii môže tiež dôjsť kedykoľvek počas produkcie, zberu, spracovania, skladovania, prepravy alebo maloobchodného predaja.
Napríklad Toxoplazma je parazit, ktorý sa môže udržať na rastlinných potravinách. Väčšina ľudí nemá žiadne príznaky, ale parazit môže prechádzať cez placentu a spôsobiť stratu zraku a problémy s učením v neskoršom veku.
Ako odstrániť všetky škodlivé baktérie?
- Dôkladne vždy umyte všetko surové ovocie a zeleninu.
- Vyhnite sa surovým klíčkom všetkého druhu alebo ich dôkladne uvarte. Medzi ne patrí lucerna, ďatelina, reďkovky a fazuľa mungo. Vlhké prostredie, ktoré semená potrebujú na to, aby začali klíčiť, je však ideálne pre rast salmonel a je takmer nemožné ich zmyť. Uvarené sú bezpečné na konzumáciu.
TIP: Na omývanie ovocia môžete použiť zmes sódy a octu, ktorá pomôže odstrániť povrchovú špinu, zvyšky pesticídov a mikroorganizmy. V mise zmiešajte 1 lyžicu sódy bikarbóny a cca 60 ml octu. Nechajte ovocie namočené po dobu minimálne 5-10 minút a následne dôkladne opláchnite pod tečúcou vodou.
6. Nadmerné množstvo kofeínu
Kofeín sa veľmi rýchlo vstrebáva a ľahko prechádza do placenty. Pretože deti a ich placenty nemajú hlavný enzým potrebný na metabolizáciu kofeínu, môžu sa jeho vysoké hladiny hromadiť.
Počas tehotenstva sa odporúča obmedziť príjem kofeínu na menej ako 200 mg denne.
Koľko kofeínu obsahujú obľúbené nápoje?
- Jedna šálka filtrovanej kávy s objemom cca 250 ml obsahuje asi 140 mg kofeínu.
- Espresso obsahuje cca 63 mg kofeínu. Dvojitá dávka espressa teda obsahuje zhruba 125 mg kofeínu.
- Zelený čaj v priemere obsahuje 35 mg kofeínu na 230 ml nápoja.
- Klasická Coca-Cola poskytuje 32 mg kofeínu v plechovke s objemom 335 ml.
Okrem vyššie spomenutých je vhodné tiež obmedziť vysoko spracované potraviny, pretože môžu mať vysoký obsah pridaného cukru, soli a nezdravých tukov.
Najdôležitejšie vitamíny a minerály pre správny vývoj plodu a zdravia mamičky nájdete v špeciálnych tehotenských balíčkoch podľa trimestrov. Zostavili sme ich pomocou odborníkov z oblasti funkčnej medicíny a farmácie.
Na čo si dať počas tehotenstva pozor?
Máme pre vás kompletného sprievodcu zameraného na všetky dôležité obdobia:
Obdobie pred počatím bábätka
Obdobie I. trimestra
Obdobie II. trimestra
Obdobie III. trimestra
Obdobie Šestonedelia