Mliečne kefírové kultúry 3 balenia
Ahojte, ja som WUGI,
vrecúško plné kefírových kultúr, z ktoréých si môžete doma urobiť vlastný kefír. Stačí k tomu trochu mlieka.
Trvá to minútku, ale vaše zdravie (a hlavne čreva) vás za to budú milovať. Prečo? Pretože domáci kefír vzniká fermentovaním čiže kvasením. Vďaka tomu je plný priateľských baktérií, enzýmov a ďalších látok, ktoré telu často chýba. Vykúzlim čerstvý mliečný kefír z akéhokoľvek živočišného mlieka!
A mám slabosť pre lyofilizovaného ovocia. Ale nehambím sa za to.
Lepší ako jogurt
Pripravte si poctivý kefír z kvalitného mlieka. Bude tak obsahovať viac vitamínov a zdravých tukov ako klasický nízkotučný kefír z obchodu. Kravské, kozie aj ovčie mlieko, všetky majú kultúry rady. Kefír chutí podobne ako jogurt, ale má pár výhod. Obsahuje viac druhov priateľských baktérií pre naše telo a pripravuje sa pri izbovej teplote - bez jogurtovače.
Kto cvičí, ocenia ho ako prírodný proteinový nápoj, ktorý je ľahko stráviteľný a plný komplexných bielkovín. Piť ho môžete len tak samotný alebo s medom či vo smoothie. Poteší vás vymrazený ako probiotická zmrzlina alebo našľahaný v nepečených dezertoch. Používame ho aj na prípravu fermentovaných kaší cez noc.
Ako kefír vzniká?
Mliečny kefír vzniká fermentáciou (zjednodušene kvasením) kefírových kultúr v mlieku. Kefírové kultúry sa kŕmia laktózou (mliečnym cukrom), menia ho na kyselinu mliečnu a ďalšie látky. Pritom zostávajú kultúry živé v nápoji a produkujú doň svoje enzýmy, ktoré napomáhajú tráveniu.
Mliečny kefír je ako osviežujúci jogurtový nápoj. Obsahuje minimum laktózy, je plný priateľských baktérií (probiotík), enzýmov, živín, vitamínov a minerálov. Tie sú nevyhnutné pre správnu funkciu čriev a zažívanie.
Obsah, zloženie a dávkovanie
Mliečny kefír si môžete dopriať denne, je to podobné, ako s jogurtom. Ak nie ste na jogurty a kefíry zvyknutí, odporúčame začať s menším množstvom a postupne navyšovať - trebárs na 400ml za deň.
Zloženie
Dextróza ako nosič kefírových kultur, kefírové kultury (mikroorganizmy z rodov: Lactococcus, Leuconostoc, Lactobacillus, Saccharomyces, Kluyveromyces)
Balení obsahuje 3 vrecúška s 5g mliečnych kefírovych kultúr. Z každého vrecka postupne počas cca 3 týždňov pripravíte až 10 litrov mliečneho kefíru, z celého balenia až 30 litrov. Každých 24 - 72 hodín vám vznikne liter kefíru, takže balenie vám vydrží takmer štvrť roku nepretržitej prípravy kefíru. Pokojne si ale medzi jednotlivými baleniami môžete urobiť, od prípravy, pauzu.
Zdá sa vám balenie malé? Dáva to zmysel. Držíte v ruke okom neviditeľné mikroorganizmy, ktoré makajú o sto šesť a vytvoria vám litre kefíru na veľa dní :)
Krajina pôvodu: EU
Minimálnu dobu trvanlivosti garantujeme 9 a viac mesiacov od dodania.
Príprava mliečneho kefíru
Nachystajte si
- 1,5 l pohár
- 1l čerstvého kravského, ovčieho alebo kozieho mlieka (čerstvé, plnotučné, pasterizované)
Pohár na prípravu kefíru poriadne vymyte a vysušte, aby sa kefírové kultúry nepoškodili horúcou vodou alebo zvyškami čistiacich prostriedkov. Pri príprave ju plňte vždy maximálne 2 cm pod okraj. Čím viac miesta necháte, tým viac vám kefír môže naperliť!
Dobrá rada!
Výsledná chuť kefíru záleží na kvalite použitého mlieka. Odporúčame používať čerstvé plnotučné mlieko v BIO kvalite (pasterizované). Farmárske mlieko z drobnochovu je skvelé, ale je možné, že takéto poctivé "živé" mlieko bude pracovať samo o sebe a príprava kefíru z neho sa nemusí podariť! Taká je naša skúsenosť aj spätná väzba zákazníkov. Je vhodné farmárske mlieko pred prípravou prevariť a nechať vychladnúť. Na prípravu je potom istotou BIO čerstvé pasterizované mlieko (zoženiete v supermarkete).
Doba prípravy sa mierne líšia s teplotou prostredia a druhom mlieka. Ak sa vám kefír zrazil, nepokazil sa.
Prípravu kefíru môžete zhliadnuť tiež v minútovom VIDEO NÁVODE.
Keď kefír pripravujete prvýkrát
- Vysypte obsah jedného vrecúška s kefírovými kultúrami do 1l mlieka (o teplote max. 29 °C). Dobre premiešajte a pohár uzavrite. Zmes nechajte stáť 12 - 24 hodín pri izbovej teplote.
- Po 24 hodinách je mliečny kefír hotový. Na prípravu ďalšej várky si nechajte bokom 200ml kefíru. Zvyšný kefír môžete piť. V prípade potreby uchovajte v chladničke a spotrebujte cca do týždňa.
Opakovaná príprava
- Na prípravu ďalšej várky použite 200ml hotového kefíru, 800ml čerstvého mlieka. Zmes dobre premiešajte a nechajte stáť pri izbovej teplote po dobu 12 až 24 hodín (24 hodín pre sladšiu chuť).
- Pomocou 200ml hotového kefíru pripravíte nový kefír až 10x. Počet opakovaní záleží na rôznych faktoroch - hygienických podmienkach, kvalite mlieka.
Dodatočné parametre
Kategória: | Fermentované potraviny |
---|---|
Atypická doprava: | 0 |
Bez cukru: | 0 |
Bez GMO: | 0 |
Bez lepku: | 0 |
Bez mléka: | 0 |
Bez plastu: | 0 |
Bez sóji: | 0 |
Bio: | 0 |
CLEAN LABEL: | 1 |
Deti: | 0 |
Doporučujeme: | 0 |
Dostupné na prodejně: | 0 |
Gaps: | 0 |
Keto: | 0 |
Low carb: | 0 |
Muži: | 0 |
Novorodenci: | 0 |
Pale: | 0 |
Paleo: | 0 |
Raw: | 1 |
Seniori: | 0 |
Športovci: | 0 |
Tehotné a dojčiace: | 0 |
Top produkty: | 0 |
Vegan: | 0 |
Vegetarian: | 0 |
Z celistvých potravin: | 0 |
Ženy: | 0 |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.
Značka Wugi sa sústredí na výrobu fermentovaných výrobkov. Wugi kefírové kultúry sú jednoduchým a rýchlym variantom, ktorý si náš mikróbiom ihneď zamiluje. Nielen že sa táto značka snaží podporovať zdraviu prospešnými fermentovanými kultúrami, ale používajú aj ekologické rozložiteľné výplne a kompostovatené izolepy!