Raw mandľová torta pre každú príležitosť
Robíte si domáce mandľové mlieko a neviete ako naložiť s mandľovou drvinou, ktorá zostáva po rozmixovaní?
Robíte si domáce mandľové mlieko a neviete ako naložiť s mandľovou drvinou, ktorá zostáva po rozmixovaní? Mala som rovnaký problém, a tak ma prebytky mandľovej drviny prinútili vytvoriť recept, o ktorý sa chcem dnes s vami podeliť.
U nás doma preferujeme už roky mlieka rastlinného typu. Medzi najobľúbenejšie patrí mandľové. Tým, že sme štvorčlenná rodina, skonzumuje aj liter a pol mandľového mlieka denne. Takže si viete predstaviť, koľko mandľovrj drviny po precedení zostáva. So zbytkami mandľovej drviny som zaobchádzala rôzne, napríklad som ju mrazila, sušila v sušičke na múku, alebo používala na prípravu ranných raw kašičiek, či výrobu rastlinných syrov. Až jedného dňa som už vyčerpala všetky možnosti. Misky s drvinou sa množili v chladničke a bolo na čase s nimi niečo urobiť, inak ako viete, chytí pleseň. Ja používam prémiové mandle, ktoré nie sú chemicky ošetrené, a tie vám po rozmixovaní vydržia v chladničke tak maximálne 2 dni. V dňoch, keď už drvina skoro pretekala chladničkou, mala moja dcéra narodeniny. A vtedy vznikol nápad: "čo keby som z tej mandľovej drviny urobila narodeninovú tortu?!"
Tortu som urobila, bola čokoládová a všetkým moc chutila. A navyše, spotrebovala som pri tom všetkú mandľovú drvinu.
Túto tortu robím veľmi rada, hlavne v letných mesiacoch. Podľa spôsobu prípravy patrí do tzv. surovej stravy (raw food), ktorá je pre leto ako stvorená. A tiež z toho dôvodu, že v lete je väčší výber sezónneho ovocia, ktorým sa dá torta krásne ozdobiť.
Raw food, čiže surová strava je druh prípravy pokrmu, kedy jedlo neprechádza tepelnou úpravou (iba do teploty 43 stupňov Celzia). Pri vysokých teplotách zahrievania dochádza v potravinách k strate blahodárnych živín. Preto raw kuchyňa spracováva prevažne surové ovocie a zeleninu, alebo orechy, či semienka. Zdá sa vám, že sú možnosti surovín, z ktorých sa dajú pripraviť raw pokrmy dosť obmedzené? Verte mi, že to tak nie je! Raw stravovanie je úžasný spôsob ako nenásilne pridať do jedálnička celej rodiny (áno, aj tatinom☺) viac zeleniny a ovocia. My sami nie sme rodina striktne stravujúci sa raw stravou, ale vnímame tento druh stravovania za ďalšiu možnosť, ako s ovocím, zeleninou a inými superpotraviny obohatiť naše telo, ktoré v dnešnej dobe trpí mnohými nutričnými deficitmi, ako sú napr. nízka hodnota železa, vápnika, horčíka či zinku. A napríklad také mandle - hlavná ingrediencia našej torty, v obyčajnej jednej hrsti obsahuje až 20 rôznych druhov flavonoidov. Kvalitné mandle zakúpite napríklad tu. Druhou hlavnou surovinou na prípravu je kakaové maslo a kakaový prášok. Ak torte, a predovšetkým sebe, doprajete skutočne kvalitné suroviny, zaručíte v každej porcii vysokú dávku nevyhnutných antioxidantov, tokoferolov, fytonutrientov, vitamínov a minerálov, vysoko užitočných pre ľudské telo.
Recept je rýchly a jednoduchý. Nezaberie vám moc času prípravami, za to poteší každého - ako dieťa, tak dospelého. A navyše je torta plná zdravia.
Torta je pre 10 - 12 osôb.
Čo budete potrebovať k príprave?
22 cm guľatú forma na tortu (alebo formu na srnčí chrbát, či biskupský chlebík)
Kuchynský vysokorýchlostný mixér Eva Hájková
Aké potraviny budete potrebovať?
Pre spodnú a hornú vrstvu torty:
4 veľké hrnčeky mandľovej drviny z kvalitných mandlí
1/2 hrnčeka rozpusteného kakaového masla
8-10 čerstvých ďatlí
4 lyžice kokosového nektáru alebo sladidla podľa vášho výberu (tekutého)
3 lyžice nepraženého kakaového prášku
1 lyžička vanilkového extraktu (bez alkoholu) alebo 1 vanilkový struk
Pre strednú vrstvu torty:
3 banány a 1/4 ananásu (môžete použiť kyslejšie jablká)
Pre čokoládovú polevu:
1/4 hrnčeka rozpusteného kakaového masla
1/4 hrnčeka nepraženého kakaového prášku
3-4 lyžice kokosového nektáru / javorového sirupu (či iného tekutého sladidla)
Postup:
Rozmixujte mandľovú drvinu s ďalšími ingredienciami pre spodnú a hornú vrstvu dezertu. Ochutnajte a prípadne oslaďte podľa chuti alebo pridajte viac tuku. Cesto by malo byť vláčne, nie suché. Môžete prípadne pridať trochu vody alebo rastlinného mlieka. Rozotrite rovnomerne prvú vrstvu do formy, nakrájajte banány a ananás na tenké plátky a prekryte ďalšou vrstvou cesta. Polejeme čokoládovou polevou. Vrstva čokolády by nemala byť hrubá kvôli krájaniu. Tortu dajte stuhnúť do chladničky, prípadne do mrazničky.
Verím, že keď už sa do torty pustíte, tak sa podarí a bude chutiť - a napíšte mi, či konzumujúci poznali, že sa jedná o zdravú nepečenú tortu iba z pár surovin.
A ešte tip na záver, k torte sa hodí aj šálku lahodnej kávy, odporúčam našu púpavovú kávu, s mandľovým mliekom a štipkou škorice. Spojenie čokolády a púpavy pohladí vaše zažívanie. Ono totižto aj hrešiť sa dá zdravo :-)
S láskou (i ku kvalitnému jedlu) vaše Eva