Naozaj Vitamín C podporuje imunitu? Časť II.
Vitamín C vs. kyselina askorbová, biologické účinky v tele, aké potraviny obsahujú najviac vitamínu C, ako si vybrať správny výživový doplnok?
V predchádzajúcom článku sme si odpovedali na otázky, ako je to s ukladaním vitamínu C na horšie časy, ale aj akú úlohu zohráva pri podpore imunitného systému a aké škody môže napáchať jeho nedostatok v ľudskom organizme. Dnes sa zameriame na to, ako sa líši vitamín C od kyseliny askorbovej, ktoré potraviny obsahujú najviac vitamínu C a či sa oplatí vnútrožilové dávkovanie.
Ako sa líši prírodný vitamín C od kyseliny askorbovej?
Ak sa pozrieme na celú problematiku z hľadiska chemickej štruktúry, rozdiel medzi prírodným a syntetickým vitamínom C nie je žiadny.
Čo biologické účinky v ľudskom tele?
Keďže sa vitamín C v prírode nikdy nenachádza izolovane, ľudské telo bude inak reagovať aj prosperovať z vitamínu C pochádzajúceho napr. z červenej papriky ako z doplnkov stravy. A to predovšetkým vďaka obsahu syntetickej kyseliny askorbovej. Presne tu totiž narážame na problém. Väčšina klinických štúdií nerozlišuje prírodnú formu vitamínu C od tej laboratórne vyrobenej, pretože sa jedná o rovnakú molekulu. Ďalším dôležitým rozdielom je absencia flavonoidov, ktoré sa vyskytujú iba v prírodných zdrojoch vitamínu C, nie v syntetickej forme tohto vitamínu.
Netvrdíme, že izolovaná kyselina askorbová nemá v dnešnom svete svoje miesto a uplatnenie. Na čo sa snažíme poukázať, je fakt, že pokiaľ si môžete vybrať, preferujte prírodné zdroje vitamínu C z celistvých lokálnych potravín v bio kvalite. Pokiaľ vám to však podmienky nedovoľujú, je namieste zvážiť doplnenie tohto vitamínu formou doplnkov stravy, avšak v čo najčistejšej podobe.
Ktoré potraviny obsahujú najväčšie množstvo vitamínu C?
Hoci citrusové plody a listová zelenina patria medzi najznámejšie zdroje vitamínu C, neobsahujú ani zďaleka jeho najvyššiu koncentráciu. Napríklad červená paprika sa môže pýšiť až štyrikrát väčším obsahom vitamínu C ako citrón! A ktoré tri potraviny celosvetovo vládnu tabuľke?
Austrálska slivka kakadu obsahuje až 100x vyššie množstvo vitamínu C, ako je to u pomaranča či čučoriedok.
Camu camu je nižší strom rastúci v dažďovom Amazonskom pralese, ktorý je nazývaný superpotravinou. Nie každý má možnosť toto ovocie ochutnať, a tak jeho vysokú koncentráciu vitamínu C môžeme užívať aspoň vo forme prášku.
Acerola alebo malpígia lysá obsahuje až 60 x viac vitamínu C, ako je to u pomarančov.
Ak však chcete obohatiť jedálniček o vám dostupné potraviny (odporúčame v BIO kvalite od miestnych farmárov), nemusíte sa prejedať iba pomarančmi a citrónmi. Siahnite napríklad po šípkoch, čili papričkách, čiernych ríbezliach, brokolici, tymiáne, petržlene, keli, kivi či jahodách.
Presvedčte sa sami o množstve vitamínu C v 100 g potravín, viď tabuľka nižšie.
Citron |
53 mg |
Pomaranč |
26,7 mg |
Camu camu |
2145 mg |
Kakadu - austrálska slivka |
5300 mg |
Acerola |
1644 mg |
Šípky |
426 mg |
Čili paprička |
143 mg |
Brokolica |
89 mg |
Čierne ríbezle |
190 mg |
Tymian |
160 mg |
Kiwi |
92,7 mg |
Jahody |
58,8 mg |
Ružičkový kel |
85 mg |
Petržlen |
133 mg |
Jednou premennou, ktorú majú vyššie uvedené potraviny spoločnú, je ich farebnosť! Pokiaľ chcete mať dostatok vitamínu C, dajte si záležať na tom, aby ste jedli pestrú stravu zloženú zo všetkých farieb dúhy. Pokiaľ však patríte medzi tých, ktorí majú problém s konzumáciou dostatočného množstva potravín bohatých na vitamín C, dajte šancu doplnkom stravy. Ale pozor!
Ako si vybrať kvalitné a účinné doplnky stravy obsahujúce vitamín C?
-
Podľa slovenskej legislatívy je stanovená odporúčaná denná dávka vitamínu C na 80 mg. A to je naozaj tá najnižšia hodnota, ktorá nezohľadňuje životný štýl, fajčenie, infekcie a stresové rozpoloženie človeka.
-
Ak chcete doplniť vitamín C, nesiahajte ihneď po izolovanej a synteticky vyrobenej kyseline askorbovej a zvážte šetrnejšie a kvalitnejšie výrobky, ktoré prirodzene obsahujú bioflavonoidy. Prínosnejšie sú vitamíny z celistvých potravín v RAW a BIO kvalite, ktoré sú šetrne vyrábané pri nízkych teplotách (pod 46 °C). Napríklad 100% extrakt z Camu camu v RAW a BIO kvalite.
-
Vstrebateľnosť kyseliny askorbovej obsiahnutej v klasických produktoch je iba 7–8 % z celkového množstva, a pri navýšení dávkovania môže dochádzať k nežiaducim účinkom v tráviacom trakte.
-
Pokiaľ zvolíte kyselinu askorbovú, vždy siahnite po lipozomálnej forme, ktorá zaisťuje maximálnu vstrebateľnosť do tela, a to až 85–95 %. Lipozomálna forma navyše nedráždi žalúdok pri vyšších dávkach, ako je to pri ostatných formách.
-
Vitamín C zvyšuje vstrebávanie nehemového železa, je to železo, ktoré sa nachádza v rastlinách, ako je šošovica, sója, quinoa a listová zelenina. Pokiaľ ste teda citliví na preťaženie železom, potom sa poraďte o užívaní vitamínu C s vašim terapeutom. Pokiaľ máte železa naopak nedostatok, potom bude vitamín C vašim skvelým pomocníkom.
Intravenózne dávky vitamínu C – oplatí sa, alebo sa jedná o marketingový ťah?
Ako už bolo spomenuté vyššie, pri užívaní vitamínu C z doplnkov stravy sa nevstrebáva celé podávané množstvo. Čím viac vitamínu C prijmeme, tým menej sa vstrebe do nášho tela.
Infúzie vitamínu C predstavujú vysoké množstvo tejto látky (obvykle 7,5 g), ktoré sa dostáva rovno do krvi, a nemusí tak prechádzať cez tráviaci trakt. Pokiaľ teda máme deficit tohto vitamínu, je intravenózny vitamín C skvelou voľbou.
Existuje mnoho kliník v ČR aj na Slovensku, ktoré podávajú svojim pacientom kyselinu askorbovú intravenózne. Malo by však ísť o látku vysoko kvalitnú. Na klinike Inštitútu funkčnej medicíny a výživy vám zaručujú nielen kvalitu podanej látky, ale aj kvalitu terapeutov a odborného prístupu. Pri prvej návšteve zistíte, či je pre vás tento spôsob doplnenia vitamínu C vhodný alebo nie.