Najlepší kolagén, ako si vybrať ten kvalitný?
Pokiaľ existuje výraz maximálne spájaný so slovom vrásky, určite je to kolagén. Predovšetkým v posledných rokoch je jedným z trendov v doplnkoch stravy, a to predovšetkým v oblasti estetickej medicíny. Stačí zájsť do najbližšej lekárne alebo do supermarketu a môžete si vybrať.
Ak aj vás zaujíma, ako a kde si zaobstarať skutočne účinný a kvalitný kolagén, čítajte ďalej.
Čo je kolagén?
Kolagén nie je obyčajný doplnok stravy. Jedná sa o najhojnejší druh bielkoviny vyskytujúce sa predovšetkým v spojivovom tkanive, ako sú kĺby, väzy, šľachy a svaly. Je zodpovedný nielen za pružnosť, pevnosť a správne navlhčenie kože, ale aj za odolnosť voči preťaženiu. Je to vlastne taký malý zázrak. Stavebný kameň pre tkanivá, bez ktorého telo nemôže budovať tkanivo nové či opravovať to poškodené.
Kolagén tvorí 30% hmotnosti bielkovín v ľudskom tele, 10% celkovej hmotnosti človeka a až 70% kože.
Po celý náš život si telo vytvára vlastnú zásobu kolagénu pomocou tzv. fibroblastov, buniek väzivových tkanív, ktoré produkujú nielen kolagén, ale aj elastín. Aby fibroblasty adekvátne fungovali, musia byť dodávané všetky požadované nutričné stavebné kamene a aminokyseliny... Jedine tak sa vytvára dostatočné množstvo kolagénu, pokožka vyzerá mladistvo a kĺby správne fungujú.
Odkiaľ naše telo kolagén prirodzene čerpá?
Telo si vyrába kolagén prirodzene, zo základnej formy tzv. prokolagénu, ktorý je zložený z aminokyselín glycínu, prolínu a hydroxyprolínu. Prirodzenou cestou na čerpanie tejto základnej formy je štiepenie bielkovín z potravy. Z bielkovín vzniknú aminokyseliny a tie sa potom premenia na peptidy, akési väčšie reťazce aminokyselín. Jednoducho povedané, ak ste mladí a jete dostatok mäsa a morských plodov (alebo rastlín), vaše telo si vytvorí kolagén samo. Dostatočný príjem bielkovín však nemusí vždy stačiť. Je potrebné si uvedomiť, že tvorbu kolagénu ovplyvňuje mnoho ďalších nepriaznivých faktorov, ktoré následne spôsobujú lámavosť nechtov, nezdravo vyzerajúcu pokožku alebo zažívacie problémy.
Nepriaznivé faktory pre tvorbu kolagénu
- konzumácia nadmerného množstva spracovaných potravín a cukru
- nadmerné vystavovanie sa slnečnému žiareniu
- nezdravý životný štýl, stres a nekvalitný spánok
- fajčenie (môže viesť k zhoršenému hojeniu rán a skorému výskytu vrások).
Podľa súčasného vedeckého výskumu existuje najmenej 28 druhov kolagénu. V ľudskom tele a vo väčšine doplnkov stravy sa nachádza iba 11 typov kolagénu.
· Kolagén I. TYPU
Tento typ je v našom organizme najrozšírenejším a zaberá až 90% z celkového kolagénu v tele. Je schopný tvoriť veľké zväzky vlákien, ktoré sú viditeľné voľným okom. To je tiež dôvod, prečo je zastúpený predovšetkým v pokožke, väzoch, kostiach a šľachách.
· Kolagén II. TYPU
Tento typ je veľmi významný pre správnu funkciu chrupavky. Vytvára menšie zväzky vlákien ako predchádzajúci typ, vďaka čomu je zaručená elasticita chrupavky a tlmenie nárazu kĺbov.
· Kolagén III. TYPU
Tento typ je síce podobný prvému, avšak nevyskytuje sa ani v chrupavke, ani v koži. Slúži ako opora orgánov z hladkej svaloviny (črevá, cievy, žalúdok, oko a ďalšie).
· Ďalšie typy kolagénu
Ďalšie typy kolagénu sa tiež označujú rímskymi číslicami. Sú zložkou napríklad bazálnej membrány kože, bariéry medzi tkanivovými oddielmi, či vrstvy medzi dermálnou a epidermálnou vrstvou kože a placentárneho tkaniva. Tieto typy kolagénu sa môžu nachádzať v špecializovaných bunkách (hypertrofické chondrocyty), ktoré sú zodpovedné za rast kostí.
Je zrejmé, že pokiaľ chceme posilniť naše kĺby, potom by sme mali suplementovať doplnky s kolagénnymi vláknami II. typu. Ak túžime po zdravo vyzerajúcej pleti, potom je potrebné zamerať sa na kolagén typu I. Naozaj je to také jednoduché?
Ako si vybrať vstrebateľný kolagén?
Pri výbere zvážte nasledujúce faktory:
Spracovanie kolagénu
a) Natívny kolagén – je vo svojej prírodnej podobe nezmenený a neupravený. V tráviacom trakte podlieha vplyvom tráviacich enzýmov štiepenie, ktorého výsledkom sú náhodne dlhé reťazce aminokyselín rôznej molekulovej hmotnosti. Pre organizmus je potom veľmi ťažko vstrebateľný.
b) Kolagénne peptidy alebo hydrolyzovaný kolagén – sú získavané špeciálnou patentovanou enzymatickou technológiou (tzv. hydrolýzou prírodného kolagénu pomocou enzýmu kolagenázy). Výsledný kolagénny hydrolyzát (kolagénne peptidy) má rovnaké aminokyselinové zloženie ako pôvodný natívny kolagén. Obsahuje obzvlášť vysoké koncentrácie kolagénových aminokyselín, ako je prolín, glycín a aj 4-hydroxyprolín. Tento hydrolytický proces je zárukou okamžitej rozpustnosti kolagénu, a to aj v studenej vode. Navyše sa kolagén v tele bezprostredne a zaručene vstrebe.
c) Ďalším druhom spracovania je premena na želatínu. O tom, ako sa kolagén líši od želatíny, sa môžete dočítať v tomto článku.
Žiadny výrobca by nemal tajiť pôvod zvierat, z ktorých je kolagén získavaný. Zárukou kvality je voľný chov v dobrých podmienkach. Takých, ktoré umožňujú zvieratám voľný pohyb vonku na slnku. Samozrejmosťou je prirodzená strava a režim v súlade s cirkadiánnym rytmom. Všetky tieto premenné sa odrážajú na výslednej nutričnej kvalite kolagénu.
Vybrať si môžete:
Hovädzí a bravčový kolagén – obsiahnutý častejšie v prípravkoch kĺbovej výživy.
Morský kolagén – získavaný zo šupín alebo kože rýb žijúcich v slanej vode, využívaný je predovšetkým v kozmetických prípravkoch. Rybí kolagén má oproti ostatným typom kolagénov výhodu, ktorá spočíva v jeho menšej molekulárnej hmotnosti. Tá zaisťuje lepšiu vstrebateľnosť a teda aj väčší úžitok pre naše telo.
V našom e-shope pre vás odborníci vybrali iba tie najkvalitnejšie a najvstrebateľnejšie formy kolagénu, ktoré vám umožnia doplniť zásoby chýbajúceho kolagénu a posunúť svoje zdravie na ďalšiu vylepšenú úroveň. Vybrať si môžete výrobky týchto značiek:
· Planet Paleo – poskytujú iba kvalitný hydrolyzovaný kolagén čerpaný z voľne chovaného dobytka z farmy v Južnej Amerike. Nekonečné zelené pastviny bez pesticídov, rastových hormónov a antibiotík. Na našom e-shope si dokonca môžete vybrať z mnohých príchutí tohto výrobku, ktoré zaručene potešia vaše chuťové poháriky.
· Great Lakes – kolagén získavaný z kože, spojivových tkanív a kostí (alebo oboch), a to z voľne pasúceho sa Argentínskeho a Brazílskeho dobytka. Radí sa do kategórie prémiových výrobkov. Prírodné spracovanie týchto kolagénov je strážené za najprísnejších hygienických podmienok.
· Woldo Health – ponúka čistý hovädzí kolagén z hovädzieho dobytka voľne sa pasúceho v Argentíne. Medzi ich produkty nájdete aj zmesi kolagénu s kyselinou hyalurónovou, ktorá účinok kolagénu zvyšuje. Pýšiť sa môžu certifikáciou halal (halal potraviny sú skúmané z hľadiska obsahu rizikových prímesí a následne sú certifikované).
Pokiaľ chcete zvýšiť vstrebateľnosť kolagénu, naši odborníci odporúčajú jeho užívanie s vitamínom C, ktorý zvyšuje jeho tvorbu. V dnešnej dobe trpí mnoho ľudí nedostatkom tohto vitamínu, a to predovšetkým kvôli nedostatočnej konzumácii zeleniny a ovocia. V tomto prípade odporúčame užívať vitamín C v liposomálnej podobe, ktorá zaručí maximálnu vstrebateľnosť ako tohto vitamínu, tak aj kolagénu.