🔥ZĽAVA až 10% na celú kategóriu Chudnutie! Podrobnosti o akcii nájdete tu.
🚚 Doprava ZADARMO pri nákupe nad 80 €!

Rybí olej alebo olej z morských rias?

Zvýšený dopyt vedie k veľkochovom rýb, u ktorých nesmieme zabudnúť, že tieto ryby neobsahujú také veľké množstvo omega 3 a aj iných mikronutrientov, ako je to u voľne žijúcich rýb

Autoři:
Mgr. Kristýna Jelínková
Mgr. Eva Hájková, MPH, MBA

V súčasnej dobe sa snáď každý z nás stretol s pojmom omega 3 nenasýtené mastné kyseliny (n-3 NMK), ktoré by sme na rozdiel od omega 6 nenasýtených mastných kyselín (n-6 NMK) mali dopĺňať na podporu a rovnováhu organizmu. EPA (kyselina eikosapentaénová) a DHA (kyselina dokosahexaenová) sú omega 3 NMK, ktorých dostatočný príjem prispieva k udržiavaniu normálneho krvného tlaku, hladín triglyceridov v krvi, ale aj k normálnej činnosti srdca.

V súčasnosti sa odporúča pomer n-6/ n-3 NMK 2:1 alebo 3:1. Avšak u väčšiny konvenčne sa stravujúcich osôb je väčšinou nepomer (20:2) spôsobený práve nadmerným príjmom potravín obsahujúcich omega 6 NMK, ako sú konvenčné živočíšne produkty, rastlinné oleje a ďalšie tuky.1 Pomer omega 3:6 si môžete otestovať napríklad neinvazívnym testom.

Avšak povedomie o potrebe omega 3 NMK v našej strave vedie k zvyšujúcej sa spotrebe mastných rýb a rybích olejov. To vedie k problémom ako je nadmerný rybolov a vymieranie mnoho populácií rýb. Nemenej dôležitým problémom môže byť aj prípadná kontaminácia rýb ťažkými kovmi (dioxíny, ortuť, arzén) a znečisťujúcimi látkami, ktoré následne konzumujeme. Tento zvýšený dopyt vedie tiež k veľkochovom rýb, u ktorých nesmieme zabudnúť, že tieto ryby neobsahujú také veľké množstvo omega 3 a aj iných mikronutrientov, ako je to u voľne žijúcich rýb. Obsah nutričných látok vždy záleží na tom, čím je daný organizmus kŕmený a v akých podmienkach žije.

Vzhľadom na rastúci dopyt sa zistilo, že NMK získavané z rýb pochádza z časti mikroskopických rias, ktoré sú rybami konzumované. Existuje mnoho druhov rias, ktoré sú skúmané a každá z nich môže mať odlišný podiel lipidov, avšak všetky majú tendenciu k vysokej koncentrácii NMK. 4

Olej z morských rias sa zdá byť výhodný svojim vysokým pomerom DHA proti EPA, ktorý je v rybích olejoch väčšinou iba 1:1.

Vďaka mnohým výhodám týchto NMK sú riasy čím ďalej tým viac využívané v potravinovom priemysle a mnohých doplnkoch stravy, vrátane tzv. jednobunkových olejov.

Avšak nesmieme zabudnúť, že EPA a DHA sa nachádza aj v našom mozgu, kde je vo väčšom množstve práve DHA, ktorá má vplyv na kognitívne funkcie. Potreba DHA prudko stúpa aj v raných štádiách tehotenstva kvôli vývoju embrya.5 A preto sú práve oleje z morských rias ako je Schizochytrium spp, alebo Crypthecodinium cohnii využívané aj pre dojčenskú výživu.4 Celkový nedostatok DHA je spájaný s poruchami učenia a správania.5 Nižšie hladiny EPA nachádzajúce sa v mozgu sú v dôsledku premeny na kyselinu dokosapentaenovú, ktorá je predchodcom DHA.

Z toho vyplýva, že pokiaľ chcete navýšiť príjem DHA v prospech oproti EPA, alebo ste vegán, vegetarián alebo chcete ušetriť chovný priemysel rýb, produkty s omega 3 z morských rias sú pre vás správnou voľbou. Dbajte však na najvyššiu kvalitu a čistotu týchto olejov! Ideálne, aby riasy nepochádzali z morí, ale boli pestované v čistých vodách (áno, bohužiaľ, more sme si tak znečistili, že práve fytoplanktón a ďalšie morské riasy je lepšie pestovať v čistých vodách, aby nebol zaťažený nečistotami).

1. Lands B. Historical perspectives on the impact of n-3 and n-6 nutrients on health. Prog Lipid Res. 2014 Jul;55:17-29. doi: 10.1016/j.plipres.2014.04.002. Epub 2014 Apr 30. PMID: 24794260.
2. Zhang YP, Brown RE, Zhang PC, Zhao YT, Ju XH, Song C. DHA, EPA and their combination at various ratios differently modulated Aβ25-35-induced neurotoxicity in SH-SY5Y cells. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2018 Sep;136:85-94. doi: 10.1016/j.plefa.2017.07.003. Epub 2017 Jul 14. PMID: 28778752.
3. Zhang Z, Fulgoni VL, Kris-Etherton PM, Mitmesser SH. Dietary Intakes of EPA and DHA Omega-3 Fatty Acids among US Childbearing-Age and Pregnant Women: An Analysis of NHANES 2001-2014. Nutrients. 2018 Mar 28;10(4):416. doi: 10.3390/nu10040416. PMID: 29597261; PMCID: PMC5946201.
4. Ratledge C., Cohen Z. Single Cell Oils: Microbial and Algal Oils. AOCS Press; Urbana, IL, USA: 2010.