Ako na vývar: benefity a prečo ho jesť aj v lete?
Vývar patrí po stáročia k základným kameňom kuchýň po celom svete. Najčastejšie si ho spojíme s chladnejšími mesiacmi, keď nás príjemne prehreje a podporí imunitu. Možno vás ale prekvapí, že veľmi prospešný vám bude aj počas leta. Máme pre vás tipy, ako vývar zaradiť do letného stravovania bez toho, aby ste v kuchyni strávili dlhé hodiny varením…
- Aké sú hlavné výhody vývaru?
- Spôsoby, ako ho ľahko zaradiť do letných jedál
- Prečo nie je potrebné stáť dlho pri platni?
Čo je to vývar?
Vývar získame varením mäsa, kostí, byliniek, korenia a zeleniny vo vode. Existujú rôzne typy vývarov, ktoré sa líšia zložením a chuťou:
- Mäsový vývar: pripravovaný z kuracieho, hovädzieho alebo bravčového mäsa.
- Kostný vývar: varený dlhé hodiny z kostí, ktoré uvoľňujú kolagén a minerály.
- Zeleninový vývar: vhodný pre vegetariánov, pripravovaný z rôznych druhov zeleniny a byliniek.
Aké sú jeho benefity?
- Hydratuje: V letných dňoch je výzvou prijať dostatok tekutín, a práve polievky sú skvelým spôsobom, ako telu dodať vodu aj minerály.
- Dopĺňa minerály: Vývar obsahuje minerály, ako je vápnik, sodík, horčík a fosfor, ktoré sa podieľajú na stálosti vnútorného prostredia v tele. V lete sa viac potíme, pričom dochádza k strate týchto elektrolytov, a je veľmi vhodné zaradiť potraviny, ktoré sú na minerály bohaté.
- Obsahuje aminokyseliny a kolagén: Pružná a pevná pokožka aj v lete? Stavte na prírodný kolagén z vývaru a doprajte pokožke to najlepšie aj v letných mesiacoch, kedy je koža veľmi namáhaná horúčavou, potením a slnečným žiarením.
- Napomáha regenerácii: Vývar obsahuje mnoho aminokyselín, ako glycín a glutamín, ktoré sú dôležité pre regeneráciu, svaly, kĺby, ale napríklad aj imunitu. Prirodzená odolnosť sa počas leta hodí nielen na cestách.
- Spokojné trávenie: Vývar je bohatý na želatínu, ktorá sa jemne stará o črevnú sliznicu.
Dôvody prečo konzumovať vývar v lete:
1. Doplníte elektrolyty a množstvo živín pre zdravie aj krásu pokožky. Vývar ale patrí k veľmi ľahkým jedlám, ktoré telo ľahko strávi, a preto si ho môžete vychutnať ako ľahké jedlo
kedykoľvek počas dňa.
2. Hoci väčšina z nás v lete siahne po studenom, teplé polievky aj čaje vedia telo schladiť oveľa lepšie ako ľadová limonáda. To napokon veľmi dobre vedia v Indii, Číne aj Maroku, kde aj vo veľkej horúčave popíja teplý čaj. Teplý nápoj (kľudne v podobe vývaru) nás jemne spotí, a tým telo ochladzuje, pretože pot odvádza z tela prebytočné horúco. Naopak studený nápoj musí telo najprv ohriať na bežnú ľudskú teplotu. To urobí tým, že vytvorí vo vnútri viac tepla a my sa ešte viac zahrejeme.
Ako začleniť vývar do letného jedálnička
- Ľahký vývar so sezónnou zeleninou a letným korením (provensálske, tymián, oregáno) - nájdite svoje letné korenie a vytvorte letnú verziu.
- Večerný nápoj v podobe vývaru vás upokojí a zrelaxuje vďaka glycínu aj nervovú sústavu.
- Použite vývar ako základ do letných omáčok alebo studených polievok (gaspacho, ai)
- Vývarom podlejte pri varení strukoviny alebo obilniny a dodajte výslednému pokrmu skvelú chuť aj nutričný profil.
Ako varením vývaru nestráviť v kuchyni veľa času?
Uvariť dobrý vývar, obzvlášť z kostí, zaberie hodiny… Máme pre vás naše dva letné tipy. Vývaru si uvarte viac naraz a časť zamrazte. A keď vývar nemáte, alebo si ho chcete vziať na cesty, nedáme dopustiť na sušené vývary od Planet Paleo. Neobsahujú žiadne dochucovadlá a za kvalitu a zloženie dáme ruku do ohňa.