🔥ZĽAVA až 10% na celú kategóriu Chudnutie! Podrobnosti o akcii nájdete tu.
🚚 Doprava ZADARMO pri nákupe nad 80 €!

Ako na vývar: benefity a prečo ho jesť aj v lete?

Vývar patrí po stáročia k základným kameňom kuchýň po celom svete. Najčastejšie si ho spojíme s chladnejšími mesiacmi, keď nás príjemne prehreje a podporí imunitu. Možno vás ale prekvapí, že veľmi prospešný vám bude aj počas leta. Máme pre vás tipy, ako vývar zaradiť do letného stravovania bez toho, aby ste v kuchyni strávili dlhé hodiny varením…

  • Aké sú hlavné výhody vývaru?
  • Spôsoby, ako ho ľahko zaradiť do letných jedál
  • Prečo nie je potrebné stáť dlho pri platni?

Čo je to vývar?

Vývar získame varením mäsa, kostí, byliniek, korenia a zeleniny vo vode. Existujú rôzne typy vývarov, ktoré sa líšia zložením a chuťou:

  • Mäsový vývar: pripravovaný z kuracieho, hovädzieho alebo bravčového mäsa.
  • Kostný vývar: varený dlhé hodiny z kostí, ktoré uvoľňujú kolagén a minerály.
  • Zeleninový vývar: vhodný pre vegetariánov, pripravovaný z rôznych druhov zeleniny a byliniek.

Aké sú jeho benefity?

  • Hydratuje: V letných dňoch je výzvou prijať dostatok tekutín, a práve polievky sú skvelým spôsobom, ako telu dodať vodu aj minerály.
  • Dopĺňa minerály: Vývar obsahuje minerály, ako je vápnik, sodík, horčík a fosfor, ktoré sa podieľajú na stálosti vnútorného prostredia v tele. V lete sa viac potíme, pričom dochádza k strate týchto elektrolytov, a je veľmi vhodné zaradiť potraviny, ktoré sú na minerály bohaté.
  • Obsahuje aminokyseliny a kolagén: Pružná a pevná pokožka aj v lete? Stavte na prírodný kolagén z vývaru a doprajte pokožke to najlepšie aj v letných mesiacoch, kedy je koža veľmi namáhaná horúčavou, potením a slnečným žiarením.
  • Napomáha regenerácii: Vývar obsahuje mnoho aminokyselín, ako glycín a glutamín, ktoré sú dôležité pre regeneráciu, svaly, kĺby, ale napríklad aj imunitu. Prirodzená odolnosť sa počas leta hodí nielen na cestách.
  • Spokojné trávenie: Vývar je bohatý na želatínu, ktorá sa jemne stará o črevnú sliznicu.

Dôvody prečo konzumovať vývar v lete:


1. Doplníte elektrolyty a množstvo živín pre zdravie aj krásu pokožky. Vývar ale patrí k veľmi ľahkým jedlám, ktoré telo ľahko strávi, a preto si ho môžete vychutnať ako ľahké jedlo
kedykoľvek počas dňa.

2. Hoci väčšina z nás v lete siahne po studenom, teplé polievky aj čaje vedia telo schladiť oveľa lepšie ako ľadová limonáda. To napokon veľmi dobre vedia v Indii, Číne aj Maroku, kde aj vo veľkej horúčave popíja teplý čaj. Teplý nápoj (kľudne v podobe vývaru) nás jemne spotí, a tým telo ochladzuje, pretože pot odvádza z tela prebytočné horúco. Naopak studený nápoj musí telo najprv ohriať na bežnú ľudskú teplotu. To urobí tým, že vytvorí vo vnútri viac tepla a my sa ešte viac zahrejeme.

Ako začleniť vývar do letného jedálnička

  • Ľahký vývar so sezónnou zeleninou a letným korením (provensálske, tymián, oregáno) - nájdite svoje letné korenie a vytvorte letnú verziu.
  • Večerný nápoj v podobe vývaru vás upokojí a zrelaxuje vďaka glycínu aj nervovú sústavu.
  • Použite vývar ako základ do letných omáčok alebo studených polievok (gaspacho, ai)
  • Vývarom podlejte pri varení strukoviny alebo obilniny a dodajte výslednému pokrmu skvelú chuť aj nutričný profil.

Ako varením vývaru nestráviť v kuchyni veľa času?

Uvariť dobrý vývar, obzvlášť z kostí, zaberie hodiny… Máme pre vás naše dva letné tipy. Vývaru si uvarte viac naraz a časť zamrazte. A keď vývar nemáte, alebo si ho chcete vziať na cesty, nedáme dopustiť na sušené vývary od Planet Paleo. Neobsahujú žiadne dochucovadlá a za kvalitu a zloženie dáme ruku do ohňa.