Čo jesť pre zdravé srdce? 8 potravín ako výživný poklad
Aké potraviny sú ako výživný poklad pre srdce? Vybrali sme 8 najlepších! Navyše pre vás máme aj menej známe tipy na ich prípravu, aby sme podporili vstrebateľnosť účinných látok v tele a maximalizovali ich výhody pre srdce.
A ktoré potraviny srdcu naopak ubližujú? Pozrite sa na naše video: Ako pomôžete svojmu srdcu, keď obmedzíte týchto 5 druhov potravín.
8 najlepších potravín pre zdravé srdce
1. Cesnak
Cesnak obsahuje bioaktívne látky, najmä allicín, ktorý má silné antioxidačné vlastnosti. Udržuje cievne steny zdravé a pružné a zlepšuje prietok krvi.
- Po nakrájaní cesnaku nechajte odpočinúť asi 10-15 minút pred varením. Počas tohto času sa uvoľnia enzýmy, ktoré pomáhajú aktivovať allicín, kľúčovú bioaktívnu látku.
2. Kajenské korenie
Kajenské korenie obsahuje účinnú látku kapsaicín, ktorá pomáha znižovať LDL cholesterol a tvorbu plakov na stenách ciev.
- Kapsaicín je rozpustný v tukoch. Keď konzumujete kajenské korenie, pridajte ho do jedla obsahujúceho tuk, čo pomôže zvýšiť vstrebateľnosť kapsaicínu.
3. Kurkuma
Kurkuma obsahuje účinnú látku kurkumín, ktorá pôsobí ako antioxidant a chráni pred poškodením ciev. Pôsobí pozitívne na hladiny cholesterolu a krvného tlaku.
- Kurkumín má väčšiu biologickú dostupnosť, keď je kombinovaný s čiernym korením. Čierne korenie obsahuje piperín, ktorý zvyšuje vstrebateľnosť kurkumínu.
4. Zázvor
Zázvor obsahuje bioaktívne zložky, ako sú gingeroly a šogaoly. Vedci zistili z prehľadu 26 štúdií, že významne znižuje triglyceridy (typ tuku) a LDL cholesterol a zároveň zvyšuje HDL cholesterol.
- Varenie alebo pridávanie zázvoru do nápojov, ako je zázvorový čaj, pomáha uvoľňovať gingeroly a šogaoly, čo môže zvýšiť vstrebateľnosť týchto bioaktívnych zložiek.
5. Orechy
Orechy sú bohaté na antioxidant vitamín E, ktorý chráni cievy pred poškodením. Obsahujú aj aminokyselinu L-arginín, ktorá sa v tele premieňa na oxid dusnatý. Ten pomáha uvoľňovať cievy, čím zlepšuje prietok krvi.
- Namáčaním orechov pred konzumáciou sa môže znížiť obsah inhibičných látok, čo zlepšuje našu schopnosť tráviť a vstrebávať živiny, ktoré sú v nich obsiahnuté.
6. Tučné ryby
Tučné ryby, ako je losos, treska, pstruh, sardinky, majú vysoký obsah omega-3 mastných kyselín. Znižujú hladinu triglyceridov a spomaľujú tvorbu plaku, ktorý blokuje tepny.
7. Cibuľa
Cibuľa obsahuje organické zlúčeniny síry, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a rozkladať krvné zrazeniny.
- Organické zlúčeniny síry v cibuli môžu byť citlivé na tepelné spracovanie. Konzumácia surovej alebo len krátko tepelne upravenej cibule môže uchovať viac z týchto zlúčenín.
8. Červená repa
Červená repa obsahuje dusičnany, ktoré sa v tele premieňajú na oxid dusnatý. Tento proces pomáha rozširovať cievy a zlepšovať prietok kyslíka.
- Pri varení červenej repy si dajte pozor, aby nedošlo k nadmernému vareniu, čo by mohlo znížiť obsah dusičnanov. Varenie na pare môže byť šetrnejšie.